Страницы меню навигации

Professional Photo

Абворванне – окапывание

Праздники и обряды древних жителей Беларуси

Абворванне - окапываниеПравядзенне вакол вёскi магiчнай баразны, якая, паводле паверяў, запыняла пашырэнне эпiдэмiй. У некаторых мясцiнах абрад выконваўся i ў ХХ ст. У розных раёнах

Проведение возле деревни магической борозны, которая, по поверьям, останавливала распространение эпидемий. В некоторых местах обряд выполнялся и в 20 веке. в разных районах абворванне проводили по-разному. Чаще пожилые женщины и молодицы (редко участвовали и беременные женщины) договаривались и собирались вместе, раздевались, распускали волосы, впрегались в соху и проводили ей замкнутую борозну возле деревни. Проходило это в полночь или до восхода солнца. Если знали о выполнении обряда, то должны были закрывать ворота, двери и окна. Если же абворванне делалось тайно, то тот, кто встречался на пути участников обряда, мог быть изнасилован. встреченных кота, собаку, или же корову убивали. Обычно проводили одну бороздну, но бывало и 3. В некоторых местностях впереди процессии несли икону. Иногда в обряде участвовали парни. часто абворванне проводилось на валах- близнецах. В Гродненской области и в Западном полесье, если в деревне не было близнецов, то запрягали   ровесников тёзок с одинаковым цветом волос. в центральном Полесье известны случаи абворвання на чёрных котах, петухах, собаках. Как рецедив обряда в 20 веке зафиксировано абворванне на конях, на тракторах, плугом по улицам деревни. Известно абворванне культовых камней, возможно, связанных с Велесом (Волосом), охранителем скота. К обряду абворвання семантически близок обряд праворвання (дороги, русла высохшей реки), с целью вызывания дождя.

Абворванне

Абворванне рабілі парознаму. Найчасцей старыя кабеты i цнатлiвыя дзяўчаты (зрэдку ўдзельнiчалi і цяжарныя жанчыны) згаворвалiся i збiралiся разам, распраналiся, распускалi валасы, упрагалiся ў саху i праводзiлi ёю замкнёную баразну вакол вёскi. Адбывалася гэта апоўначы або да ўзыходу сонца. Калi ведалі пра выкананне абраду, то павiнны былi зачыняць вароты, дзверы i вокны. Калi ж Абворванне рабiлася таемна, то той, хто сустракаўся на шляху ўдзельнiкаў абраду, мог быць набiты. Cустрэтых ката, сабаку, а то i карову вяскоўцы забівалі. Звычайна праводзiлi адну баразну, але бывала i тры баразны. У некаторых мясцiнах наперадзе працэсii неслi абраз. Дзенідзе ў абрадзе Абворванне удзельнiчалi і хлопцы. Часта Абворванне рабiлася на валахблiзнятах або двума братамiблiзнятамi. На Гродзеншчыне i ў Зах. Палессi, калi ў вёсцы не было блiзнятаў, то запрагалi двух аднагодкаўцёзкаў з аднолькавым колерам валасоў. У Цэнтральным Палессi вядомы выпадкi Абворванне на чорных котках, пеўнях i сабаках. Часта працэсiя суправаджалася песнямi. Як рэцыдыў абраду Абворванне у ХХ ст. зафiксавана А. на конях, на трактарах, бывала, плуг цягалi не вакол вёскi, а па вулiцах. Вядома таксама Абворванне культавых камянёў, верагодна, звязаных з Вялесам (Воласам), ахоўнiкам жывёлы. Да абраду Абворванне семантычна і структурна блізкі абрад праворвання (дарогі, рэчышча высахлай ракі) з мэтай выклікання дажджу.

Оставить комментарий

Ваш email не будет опубликован. Обязательные поля отмечены *

* *